Živimo u anksioznom i zastrašujućem vremenu. Nezadovoljne smo i želimo garancije. Ako se pripremimo na gubitak, verujemo da će manje boleti. Nedostatak sigurnosti i neizvesnost jesu bauci savremenog doba. Teška vremena lako rađaju osećaj nedovoljnosti.

Većina nakon buđenja pomisli: “Nisam se naspavala“, “Nemam dovoljno vremena“. Kraj dana provedemo u razmišljanju “Nisam stigla sve da uradim“, “Nisam provela dovoljno vremena sa decom“. “Većinu vremena u našim životima provodimo slušajući, objašnjavajući, žaleći se ili brinući o onome što nemamo dovoljno“, kaže Brene Braun u svojoj knjizi Darovi nesavršenosti’ dodajući da joj je sasvim jasno da smo gladni radosti. “Izgladneli smo zbog nedostatka zahvalnosti. Zapravo, ne shvatamo da je jedna od retkih garancija, koja nam upravo u teškim vremenima može pomoći, praktikovanje zahvalnosti“.

Skoro sam negde pročitala sledeću rečenicu: ‘’Kada uđeš u prostoriju punu ljudi, osoba koja magnetski privlači je često i osoba koja je najsrećnija’’. Slažem se, ali lično verujem da je to ipak najradosnija, a ne najsrećnija osoba. Radost se, zapravo, značajno razlikuje od sreće. Radost je konstantno povezana sa našim srcem duhom i praktikovanjem zahvalnosti. Sreća, sa druge strane, zavisi od spoljašnjih okolnosti. I nestaje, kako se one menjaju.

 Zahvalnost se razvija praksom

Zahvalnost, sama po sebi nije dovoljna. Svako od nas može da ceni zahvalnost u teoriji. Praktikovanje zahvalnosti je to što je važno i što pravi razliku.

Vođenje dnevnika zahvalnosti je moj način praktikovanja iste.

Jasno se sećam radosti koju sam osetila već nakon par dana od početka pisanja dnevnika zahvalnosti. Moram da priznam da sam u ovu, kao uostalom i u većinu novih praksi, ušla sa dozom skepse, koja se, u mom slučaju redovno javlja u susretu sa jednostavnim stvarima. Često pogrešno verujem da nešto što je jednostavno, teško ujedno može biti i efikasno. ‘’Kako me prosto nabrajanje onoga na čemu sam zahvalna može činiti radosnom?’’pomislila sam nakon predloga da počnem sa ovom jednostavnom vežbom. Prošlo je od tada više od par godina. Retko kada prođe dan a da ne zapišem 5 stvari.

Zahvalnost je čarobni štapić koji odvraća naš pogled od svega onog što nemamo prema svemu onom što imamo i što nam je dragoceno. Pretvara ono što imamo u “dovoljno je“. Zahvalnost možemo osećati prema drugim ljudima koji su nam pomogli, oduševljenju koje usledi kada vidimo nešto divno, kada se fokusiramo na “sada i ovde“ trenutak ili pak kao posledicu uvida da je život kratak.

Istraživanja takođe upućuju na činjenicu da praktikovanje zahvalnosti donosi pregršt benefita. Neki od njih su i redukovanje anksioznosti, javljanje prijatnih osećanja, bolje fizičko i psihičko zdravlje.

Konkretno, kada praktikujemo zahvalnost, činimo za sebe sledeće:

Benefit #1: Na polju fizičkog zdravlja-

– jačamo imuni sistem

– snižavamo krvni pritisak

– imamo izraženiju potrebu za češćim vežbanjem i u većoj meri vodimo računa o svom zdravlju

– bolje spavamo i osećamo se svežije i odmornije po buđenju

Benefit #2: Na polju psihičkog zdravlja-

 – češće osećamo prijatne emocije

– u većoj smo meri svesni

– smireniji smo

– intenzivnije osećamo radost i prijatnost

– spremniji smo da praštamo

– spremniji smo da pomognemo, saosećajniji smo

– u manjoj meri se osećamo usamljeno i izolovano

– spremniji smo i otvoreniji za kontakte sa drugima

Razmišljanje o stvarima zbog kojih možemo biti zahvalni aktivira onaj deo našeg mozga koji oslobađa dopamin (dobro se osećam hormon), a takođe povećava produkciju serotonina, čiji nizak nivo naučnici povezuju sa depresijom.

Praktikovanje zahvalnosti menja naš način razmišljanja. Redovnim usmeravanjem na dobre strane našeg života, vremenom i bez posebnog truda, češće ćemo ih registrovati. I što je još značajnije, imaćemo zaista sve više razloga da osećamo zahvalnost.

Kako praktikovati zahvalnost?

Zgrabi svoj dnevnik, neku posebnu, lepu svesku i pre spavanja, svake večeri, zapiši 5 stvari koje su bile dobre, na kojima si zahvalna i navedi razloge zašto tako misliš. Piši ga redovno, najkraće tri nedelje. Pokušaj i testiraj gore navedeno. Kao i tvrdnju da ono što praktikujemo 21 dan postaje naša navika. Moja je navika postala pisanje dnevnika zahvalnosti. Zahvalna sam joj.

 Volela bih da sam neku od vas podstakla i podržala u odluci da počne da piše dnevnik zahvalnosti i tako prihvati izazov “30 dana praktikovanja zahvalnosti“. Ukoliko ne želite da pišete ili pak verujete da bi Vam dosadilo da pišete svaki dan, možete i nacrtati ili lepiti slike onoga na čemu ste zahvalne.

Evo male inspiracije:

Zahvalne možete biti:

konkretnoj osobi, Vašoj osobini, mirisu, ukusu, dodiru, teksturi koju ste osetili, umetničkom predmetu, sitnici, godišnjem dobu, pesmi, nekom posebnom životnom izazovu, mestu, nekoj činjenici vezanoj za Vaše telo, prijatelju, talentu, veštini, običaju, priči, konkretnom momentu u Vašem životu…spisak je beskonačan… i zbog toga možemo biti zahvalne!

 

Ako ti se sviđa - reci naglas!